De derde avond


Nederlands

Evelien's HomepageHomepage
Evelien's DagboekDagboek
Evelien's Audio ColumnsColumns
Evelien's ZoekmachineZoeken
Evelien's ToneelpaginaToneel
Evelien's Acorn paginaAcorn
RobocupRobocup
Evelien's BookmarksLinks
GamesGames
Evelien's CVCV
Evelien's BBS emulatieBBS



Interviews

Op het podium in het theatercafé staan de veedisons, de Delftse Koeien, al klaar. Vanavond gaan ze met de winnaars mee naar huis. Maar voordat het zover is, gaan we eerst nog van een avond theater genieten. Piet van der Pas begint weer met een inleiding en met het voorstellen van de gasten van deze avond.
Op de eerste rij zit een jongen, blijkbaar een fan van één van de spelers, met een bos bloemen.
Van der Pas: "Voor wie zijn die?"
Fan: "Voor Eileen!"
Van der Pas: "Wat speelt die dan?"
Fan: "Ja, geen idee..."
Van der Pas: "Een trouwe fan, leuk!"

Piet vertelt, dat er naast koeien voor de beste acteur, actrice en regisseur ook een koe zal worden uitgereikt voor de beste techniek. Die wordt niet toegekend door de jury, maar door de technici van Theater de Veste.
Van der Pas: "De jury bestaat uit Rob Scholten, Willy Hilverda en Mees van de Bosch. Mees was ooit oprichter van "Opa's tegen Disney". Bestaat dat nog?"
Van de Bosch: "Dat is gefuseerd met "Schijn en IJdelheid"."
Van der Pas: "De jury geeft een onafhankelijk oordeel en ze veroorlooft zich nogal wat vrijheden."
Scholten: "Dat klopt. Zo hebben we op de eerste avond twee actrices genomineerd. En gisteravond hebben we niemand genomineerd voor de regie."
Van der Pas: "Kunnen jullie ook een hele groep nomineren?"
Van de Bosch: "Dat is in het verleden al eens voorgekomen. De kans, dat we dat nog eens doen is klein, maar het kan wel..."
Van der Pas: "Is de jury nou eensgezind?"
Hilverda: "Eigenlijk wel. We hebben soms wel discussies, maar we komen er altijd uit."

Van der Pas: "De recensenten zijn vanavond. Frits LambrechtsenMartine Créfcoeur.
Lang geleden had ik al een EP'tje waarop Martine het dagboek van Anne Frank deed. Dat was voor mij de eerste confrontatie met dictie. Hoe je met een tekst moet omgaan. Ik heb dat plaatje grijsgedraaid...
Ook met Frits Lambrechts werd ik al lang geleden geconfronteerd. Als hij op TV verscheen, zei mijn vader: "Kijk, dat is ook een gewone jongen. Hij is ook links. Iemand uit het volk." Pas heb ik nog een prachtige voorstelling van hem gezien.
Maar wat doet u nu? Waar bent u mee bezig?
"
Lambrechts:"Morgen start ik met repetities voor "De Parade". Net als ieder jaar zullen we optreden in Rotterdan, Den Haag en Amsterdam."
Van der Pas: "En hebt u al eerder als recensent meegewerkt aan een festival?"
Lambrechts: "Nee, nooit. Ik ben wel ooit jurylid geweest."
Van der Pas: "Waar gaat u vanavond op letten?"
Lambrechts: "Op de gewone dingen. Of er duidelijk gesproken wordt. En of het stuk helder en begrijpelijk wordt neergezet."
Van der Pas: "Martine, heeft die rol van Anne Frank je achtervolgd?"
Créfcoeur: "In het begin wel. Een paar jaar. Maar dat gaat over."
Van der Pas: "Wat doe je nu?"
Créfcoeur: "Niks."
Van der Pas: "Waar ga je vanavond naar kijken?"
Créfcoeur: "Waar ik op ga letten? Of ik geloof wat er op het podium gebeurt"

Van der Pas:"Hans Hollander regisseerde voor Klas 3 van de Jeugdtheaterschool van de Vrije Akademie "Party Time",geschreven door Harold Pinter. Er zijn maar liefst 16 spelers!"
Hollander:"Nee, dat klopt niet helemaal. We hebben negen acteurs, twee muzikanten en vijf figuranten. Er zijn dus negen mensen aan het werk met de tekst van Pinter."
Van der Pas:"Kan Pinter wel gespeeld worden door jongeren?"
Hollander:"Oordeelt u zelf. Ik vind van wel. Het gaat bij Pinter over taal en denken. Maar de taal en het denken gaan bij hem niet samen.
Met kleuters zou ik het niet spelen. Maar iedereen, die de taal kan begrijpen, kan dit in principe spelen.
Pinter kiest voor volwassen personages, omdat volwassenen meer meegemaakt hebben.
We hebben geprobeerd om nu eens geen jongerentheater te maken, maar iets heel anders, juist iets, dat volwassenen ook zouden doen. Maar ik wil niet, dat de jongeren gaan doen alsof ze volwassenen zijn. Dat komt altijd ongeloofwaardig over.
Ik wil, dat ze bij het werken met de tekst van zichzelf uitgaan. De vraag is dus: "Hoe ga jij deze tekst doen?"
"
Van der Pas:"Je bent dramadocent. Hoe ben je omgegaan met dat docentschap?"
Hollander:"Dat staat los van de regie. Het doel van een docent is anders dan het doel van een regisseur. Om te leren acteren moet je naar toneelles gaan, niet meedoen in een produktie.
Als een docent stuit op een probleem bij een speler, dan zal hij gaan proberen om samen met de leerling aan dat probleem te werken. Als een regisseur ontdekt, dat een speler met een probleem zit, dan zal hij proberen om de voorstelling zo in te richten, dat dat probleem niet in de weg zit voor het welslagen van de produktie.
"
Van der Pas:"Hoe ga je te werk? Door gebruik te maken van wat de spelers zelf meebrengen, of door aan te geven hoe je het hebben wilt?"
Hollander:"Ik zeg zelf, dat ik in het begin veel vrijheid geef en dat dat gaandeweg minder wordt. Maar niet alle spelers waar ik mee werk ervaren dat ook zo. Ze maken zich soms zorgen, als ik niks zeg. Dan zijn ze bang, dat ze het 'fout' doen. Maar eigenlijk kan dat niet. Als iemand bezig is, zijn ziel bloot te leggen, dan is dat altijd goed. Spel is nooit fout!"
Van der Pas:"En wat was je doel?"
Hollander:"Een prachtige voorstelling!"

Van der Pas:"Reinier van Mourik regisseerde voor Intertheater uit Rotterdam "Linkse directe, rechtse hoek". Dit stuk gaat over boksen. Hoezo boksen?"
Van Mourik:"Omdat dat een mooie sport is. Echt een pure sport. Ik vind het jammer, dat je dat nooit meer op TV ziet."
Van der Pas:"Maar waarom ben je hieraan begonnen?"
Van Mourik:"Ik ben ervoor gevraagd. Er werden verschillende producties gemaakt in het kader van "Rotterdam in het Interbellum". Onder meer deze, over Bep van Klaveren. Maar de schrijver trok zich terug en toen heeft men mij gevraagd om die plaats in te nemen. Toen ook de regisseur zich terugtrok, heb ik die taak ook overgenomen. En nu ook één van de spelers zich heeft teruggetrokken..."
Iedereen begint te lachen. We voelen het al aankomen!
Van Mourik:"... ja, nu heb ik de rol van Ron Ritter overgenomen."
Van der Pas:"Wie is Bep van Klaveren?"
Van Mourik:"Hij was de grootste Nederlandse bokser ooit. Hij stond bekend als een moordenaar in de boksring. Een deel van zijn ervaringen heeft hij verteld aan Jules Deelder. En van dat materiaal was iets te maken."
Van der Pas:"Geeft dit stuk dan de realiteit weer, of is Bep van Klaveren alleen maar de 'kapstok', waar een verhaal aan is opgehangen."
Van Mourik:"Je probeert de man recht te doen. Maar je gaat natuurlijk selecteren uit de vastgelegde ervaringen. Je laat dingen weg en je verzint er dingen bij."
Van der Pas:"Is het geworden, wat je ervan verwacht had?"
Van Mourik:"Jjjjj... Ik vind wel dat het een goeie voorstelling is geworden."
Van der Pas:"De tekst is maar een paar bladzijden, he?"
Van Mourik:"Ja, al die tekst. Dat moeten de spelers allemaal weer leren..."
Opnieuw gelach.
Van Mourik:"Nee, serieus, je moet een stuk ook niet 'dichtschrijven'. Wat er tussen de gesproken teksten gebeurt is ook heel belangrijk. En daar moet wel ruimte voor zijn!"

Party Time

Party TimeFoto: Dick Frederiks
Het is feest. Buiten gebeurt van alles. Er is een wegversperring. Het was gewoon gênant. Wat een fantastische club. U moet wel lid worden. Waar is Jimmy?

In Pinter's 'Party time' speelt de macht zich af op het politieke vlak. Pinter plaatst pratende mensen in de besloten ruimte van een exclusief feestje. Zij praten vooral om elkaar te imponeren, misschien zijn kakelende kippen een goede vergelijking. Wat ze zeggen doet er niet toe. Waarom ze het zeggen des te meer. Typisch Pinter eigenlijk. En toch is hier meer aan de hand, er gebeurt van alles.

De voorstelling zag er prachtig uit. De spelers droegen prachtige kleding. Er was erg weinig, bijna geen, decor. Alleen wat stoelen en enkele spiegels. Maar de sfeer werd er goed mee aangegeven. Vooral de belichting werd daarbij goed benut.

Toen het spel begon met groepen, die van links naar rechts, en andersom, het toneel overstaken leek het even, of we weer zo'n voorstelling zouden krijgen, die meer op een warming-up dan op een toneelstuk lijkt.
Maar dat gebeurde niet. Het heen-en-weer lopen veranderde al snel in een echte party, die heel dynamisch en zonder gesproken woord werd neergezet.

Na deze openingsscène, begonnen de dialogen.Die waren vol van gewichtigdoenerij en holle frasen, zoals de bedoeling was. Maar de teksten waren zwak. Het deed meer denken aan de ondertiteling van een aflevering van Dallas, dan aan een gesprek op een Nederlands feestje. Gewoon slecht vertaald. Of lag het aan het stuk?
Ondanks dat was de tekstbehandeling vrij goed. De stemmen van de jongeren blijven wat iel overkomen in een theater, maar ditmaal probeerden de jongeren inderdaad niet krampachtig volwassenen na te doen en daardoor kwam het best goed over. Dit was veel beter, dan de eerdere produkties van de jeugdteaterschool op het eenakterfestival.

Publieksreacties

"Wel leuk","Het zag er mooi uit","Komt dit op de radio?","Zeer overtuigend","De vormgeving was erg mooi, de uitvoering wat traag","Ik kon het niet verstaan"

Linkse directe, rechtse hoek

Bronnen: DUTCH WINDMILL (Jules Deelder), HOLLANDS GREATEST (Arie den Hoed), DE BOKSERS (Armando) en WELKOM IN ZEE! (Joop Waasdorp)

De verhalen van Bep van Klaveren (Europees en Olympisch bokskampioen) geven een haarscherp beeld van het oude Rotterdam. Ze vormen de basis van de voorstelling. Bep van Klaveren was de beste Nederlandse bokser ooit en is - in Rotterdam - een held geworden. Alleen is een held minder geschikt als personage. Daarom zijn de herinneringen aangevuld. De onwaarschijnlijkste scènes zijn waar gebeurd.

Toen we de zaal binnenkwamen, stond 'Bep van Klaveren' al touwtje te springen. Dat duurde en duurde maar. Die speler heeft een hele goede conditie! Toen iedereen eindelijk zat, kwam de trainer op. Zou hij nu mogen stoppen? Welnee! De trainer spoorde hem aan, om nog sneller te gaan springen.
Applaus!
Een goede binnenkomer...

Het verhaal werd op een heldere manier weergegeven, met een verteller, de 'oude Bep', die op de gebeurtenissen terugkijkt, afgewisseld met handelingen die het verhaal vertelden.
Jammer, dat de 'oude Bep' zo slecht te verstaan was.
Toch een mooie voorstelling.

Publieksreacties

"Ja, heel goed","Ik vond het niet echt interessant, omdat ik die tijd niet heb meegemaakt","Heel erg mooi, prachtig, ontroerend","Het onderwerp sprak me niet aan","Ik vind boksen leuk, dus ik vond dit stuk leuk","Ik vond, dat de sfeer van die tijd heel goed getroffen werd"

Recensies

De mondelinge recensie werd deze avond verzorgd doorFrits LambrechtsenMartine Créfcoeur.
Frits Lambrechts is een veelzijdig artiest: pianist, componist, tekstdichter, acteur en zanger. Hij begon als pianist bij het cabaret van Jaap van de Merwe. Hij stond in programma's met Wim Kan en Connie Vonk. Hij had tal van eigen cabaretprogramma's. Hij maakte diverse LP's en CD's. Op TV en radio was Frits zeer actief; hij was te zien in de TV-series Waaldrecht, Klaverweide en Twee onder een kap met Ton van Duinhoven. Hij werkte mee aan radioseries als Klatergoud en Cursief. Hij speelde rollen in films zoals Abeltje en Minoes (naar boeken van Annie M.G. Schmidt) en All Stars. Hij speelde onder meer hoofdrollen in de theatervoorstellingen Willeke met Joke de Kruijf en Tip Top met Jenny Arean. Hij speelde diverse gastrollen in de TV-serie Spangen en speelt een rol in de film De Nachtvlinder van Herman van Veen.
Martine Créfcoeur speelde rollen in onder meer 'Het achterhuis' en 'De storm' van Shakespeare van Toneelgroep Theater 'Hamlet', 'De knecht van twee meesters' en 'Tramlijn begeerte' bij Nieuw Rotterdams Toneel. Ook speelde Martine in 'The family' van Lodewijk de Boer en in 'Lippenschrift' een voorstelling van Cosmic Illusion in de regie van Norman de Palm. Ze is dramaturge en speelde in Lazarus, een coproductie van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad.

Lambrechts:"We hebben vanavond met buitengewoon veel genoegen gekeken. We hebben alles open op ons af laten komen. En nu verwacht u, dat wij er iets over gaan zeggen. Nou, we hebben helemaal niets te zeggen!"
Martine Créfcoeur:"We hebben vanavond twee heel verschillende stukken gezien. Echt tegengesteld aan elkaar. Er is een groot verschil in stijl. Maar we vonden beide stukken perfect gespeeld, goede stijl, mooie vormgeving. Prachtig!"

Het eerste stuk: Party Time

Créfcoeur:"In dit stuk zijn de personages heel afstandelijk. Ze hebben geen interactie en ze hebben elkaar niks te zeggen.
Dat is natuurlijk jammer, want dan krijgen de spelers ook geen kans, om interactie te laten zien.
Ook als je naar de voorstelling zit te kijken, voel je daardoor geen betrokkenheid. Behalve bij het slot. Die jongen in die kooi. Of wat het dan ook is. Daar voel je wel betrokkenheid.
Dat laatste deel van het stuk had ik groter gewild. Ik had die jongen een gigantische monoloog gegund.
Maar ja, dat ligt aan Pinter.
"
Lambrechts:"We hebben ons afgevraagd, hoe ze voor dit stuk hebben kunnen kiezen."
Er wordt geroepen vanuit de zaal.
Lambrechts:"Aha! Ja, Hans Hollander weer...
Wij vinden het dus niet zo'n goed stuk. En daardoor valt inderdaad de betrokkenheid bij het publiek weg.
"
Créfcoeur:"De personages op zich vonden we dus geloofwaardig neergezet. Maar het had ons beter geleken om een stuk te kiezen waar juist veel interactie in zit."
Lambrechts:"Als jullie zo door gaan, ben je over een paar jaar hartstikke beroemd. En daar gaat het om..."

Het tweede stuk: Linkse directe, rechtse hoek

Lambrechts:"De tegenstelling tussen de twee stukken was zo fantastisch.
We werden getroffen door de eenzaamheid in het tweede stuk. Ja, zo ging dat in die tijd. Er was toen alleen profboksen in Amerika, dus daar moest Bep van Klaveren wel heen. En Engels sprak hij niet...
We zien, hoe doodongelukkig hij was in Los Angeles.
Dat blijkt heel mooi in de scène, waar hij aan de trainer vraagt, of hij bij hem mag komen liggen...
"
Créfcoeur:"...en dan die prachtige stilte!
"Hij mag toch wel?", hoop je dan.
Aan het begin, waar je flarden van herinneringen hoort, zie je een sfeer van weemoed. Zoiets breekbaars. De rest vul je als kijker zelf in.
Bouw dit stuk uit, dan kun je er zo mee op tournee langs de kleine theters!
"

Jury

Mees van de Bosch maakte de nominaties voor de Delftse Koe bekend.
Van de Bosch:"Vanavond hebben we besloten om geen actrice te nomineren, maar wel een acteur en een regisseur."
De genomineerden waren:
  • Voor de acteur: Maarten Poldervaart
  • Voor de regie: Reinier van Mourik

Entre-acte

Terwijl de jury ging beraadslagen, werden we in de zaal getrakteerd op een extra voorstelling: Het Delfts Blok!
Delfts BlokFoto: Fleur Paris
Wees op uw hoede. De mannen van Delfts Blok gunnen u een onbarmhartig inzicht in hun wereld. In een genadeloos tempo zetten zij hun ideeën en vaak zwarte universum uiteen. De groep verliest geen tijd. Delfts Blok bestaat namelijk uit elf mannen. Waar zoveel meningen zijn, moet elk moment benut worden. Een grote verscheidenheid aan persoonlijkheden, ideeën en vorm maken de groep tot iets unieks. Maar behalve diversiteit is Delfts Blok bovenal eenheid. Als u de confrontatie aangaat: zet u schrap voor Delfts Blok! Delfts Blok won in 2001 het Groninger Studenten Cabaretfestival en in 2000 het cabaretonderdeel van de Pythische Spelen. De jury in Groningen betitelde Delfts Blok als "overrompelend" en stelde dat "de formatie iets op het podium brengt dat het Nederlandse cabaret nog nooit heeft gezien". De jury van de Pythische Spelen:"Delfts Blok raakt je, maakt iets los, laat je uitbundig lachen en slaat je het volgende moment keihard neer."
www.delftsblok.nl
Een prachtige voorstelling!

Prijsuitreiking

Na het optreden van het Delfts Blok werd het toneel razendsnel omgebouwd voor de prijsuitrijking. Er kwamen twee fauteuils voor de juryleden en acht houten stoelen voor de genomineerden.
Van de Bosch:"Alle genomineerden hebben al gewonnen! Ze mogen immers meedoen in de masterclass op 9 juni.
U kunt daar ook bij zijn, want het is gratis toegankelijk. Kom in godsnaam kijken, want dit mag u niet missen!
"
De genomineerden werden allemaal uitgenodigd om op het podium te komen.
  • Adje Kloos, voor haar rol als Roberta in "Danny & Roberta" van Neon3
  • Nicole Hoven, voor haar rol als Karin Derkinderen in "Onnozele kinderen" van de Delftse Komedie
  • Wil de Vin, voor haar rol als Jo in "Nadien" van Video
  • Koos Schinkel, voor zijn rol als Danny in "Danny & Roberta" van Neon3
  • Armand Muilenberg voor zijn rol als baron in "Lastig Portret" van de Spieghel
  • Maarten Poldervaart voor zijn rol als verteller in "Linkse directe, rechtse hoek" van Intertheater
  • Wilma Sekrève voor de regie van "Macht" van Theatercollectief 12+10+18
  • Reinier van Mourik voor de regie van "Linkse directe, rechtse hoek" van Intertheater
Er werd een extra stoel bijgezet voor de enige genomineerde voor een techniek-koe: Hans Hollander van de Jeugdtheaterschool. Volgens de technici was hij de enige, die de moeite had genomen om zijn technische wensen in voor technici begrijpelijke termen weer te geven. Gezien de beperkte tijd, had hij daarbij wel teveel hooi op de vork genomen.
Als enige genomineerde, was hij automatisch winnaar van de techniek-koe! De overige koeien gingen naar:
  • Maarten Poldervaart voor zijn rol als verteller in "Linkse directe, rechtse hoek" van Intertheater
  • Adje Kloos, voor haar rol als Roberta in "Danny & Roberta" van Neon3
  • Reinier van Mourik voor de regie van "Linkse directe, rechtse hoek" van Intertheater
De juryrapporten zijn na te lezen op de site van het eenakterfestival.

Afsluiting

Olga Geerling bedankte de vele medewerkers en ook de sponsors.

Slotfeest

Party TimeAls één van de weinige Europese Boogie Woogie pianisten, weet Mr. Boogie Woogie rhythm & blues en boogie-woogie te vermengen tot een verrassend eigentijdse muzikale happening. Een exclusieve show vol vuur, virtuositeit en humor, die een zeer breed publiek gegarandeerd op de banken krijgt. Mr. Boogie Woogie omringt zich al jaren alleen met professionele muzikanten van een speciaal kaliber. Geen timide broodspelers, maar echte 'die-hards'. Mr. Boogie Woogie is dan ook uitgegroeid tot een eersteklas publiekstrekker op grote blues- en jazzfestivals in zowel binnen als buitenland.
www.the-musicman.demon.nl
Mr. Boogie Woogie kan er wat van. Er werd zeer goed muziek gemaakt. Jammer genoeg was het ook zeer luid, zodat het na afloop moeilijk napraten was. Dat is ieder jaar hetzelfde. Het zal er wel bij horen...

In elk geval kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd festival. We hebben een heel gevariëerd aanbod van stukken gezien. Het was echt weer als vanouds genieten.
Kom volgend jaar weer kijken!
En vergeet het 'toetje' niet: Op zondag 9 juni krijgen alle genomineerden een masterclass. Die wordt verzorgd door Mirjam Koen en Els van der Jagt van het Onafhankelijk Toneel Rotterdam.
De toegang is gratis!


Lees verder over de masterclass...
Laatste wijziging:
Jun 26 2004
© 1985-2006 E.G. Snel