Acorn pagina

Click here for English textEnglish
Nederlands

Evelien's HomepageHomepage
Evelien's DagboekDagboek
Evelien's Audio ColumnsColumns
Evelien's ZoekmachineZoeken
Evelien's ToneelpaginaToneel
Acorn
RobocupRobocup
Evelien's BookmarksLinks
GamesGames
Evelien's CVCV
Evelien's BBS emulatieBBSWat is een Acorn? Acorn is niet alleen het Engelse woord voor eikel, maar het was ook de naam van een Engels bedrijf dat computers maakte. Acorn begon daar al mee voor 1980. De eerste computer die Acorn op de markt bracht was de 'Atom', die later gevolgd werd door de 'Electron'.

De grote doorbraak kwam voor Acorn toen de BBC (British Broadcasting Corporation) een computercursus wilde starten. Bij het cursusmateriaal hoorde ook een computer. De BBC koos als computer voor een computersysteem dat Acorn juist op dat moment op de markt wilde gaan brengen onder de naam 'Proton'.

De naam 'Proton' werd veranderd in 'BBC Computer' en dat systeem gebruikte de BBC bij haar cursus, maar het kwam ook beschikbaar op de consumentenmarkt.

De BBC Computer was zijn tijd ver vooruit. Vergeleken met concurrerende systemen uit die tijd was hij zeker niet de goedkoopste, maar wel het meest compleet uitgerust en gemaakt uit onderdelen van hoge kwaliteit. Ook het ontwerp van de software en de hardware was zeer goed doordacht. Dit maakte het gemakkelijk om hardware en software voor de Acorn systemen te ontwikkelen.

Acorn heeft door de jaren heen nog veel andere systemen geproduceerd en altijd waren die niet het goedkoopste, maar wel het beste wat er te krijgen was.

Helaas heeft Acorn nooit een grote plaats weten te krijgen in de computermarkt. Het is altijd een kleine groep mensen geweest die hun producten op waarde wist te schatten en de meerprijs er voor over had.

De markt koos voor de IBM-PC. Dat begon vooral met de zakelijke markt, die IBM natuurlijk al kende van de grote mainframe computers. Van Acorn had nooit iemand gehoord. De consumentenmarkt ging mee toen er goedkopere systemen op de markt kwamen die 'compatible' waren met de IBM-PC, de zogenaamde 'klonen'.

Acorn computers waren niet 'compatible'. En met reden! Ze waren immers vanaf het begin beter ontworpen en opgezet? Maar het is wel lastig als je niet zonder problemen een schijfje kunt inlezen van de buurman en als jouw programma's op zijn machine niet kunnen werken.

De moderne Acorn machines kunnen wel DOS schijfjes lezen en schrijven en zelfs DOS en Windows programma's draaien, doordat die voorziening er nu speciaal (standaard) ingebouwd wordt.

Uiteindelijk heeft Acorn het niet gehaald. Het bedrijf is in de herfst van 1998 opgeheven. Misschien gaan er nu andere bedrijven verder op basis van wat Acorn gepresteerd heeft. Er zijn initiatieven in die richting, maar we zullen moeten afwachten wat dat gaat opleveren.

Terug naar Evelien's homepage...

Laatste wijziging:
Jun 26 2004
© 1985-2006 E.G. Snel