De vierde avond


Nederlands

Evelien's HomepageHomepage
Evelien's DagboekDagboek
Evelien's Audio ColumnsColumns
Evelien's ZoekmachineZoeken
Evelien's ToneelpaginaToneel
Evelien's Acorn paginaAcorn
RobocupRobocup
Evelien's BookmarksLinks
GamesGames
Evelien's CVCV
Evelien's BBS emulatieBBS



Delfts Eenakterfestival 1998

Zaterdag 23 mei

Interviews

De interviews werden vandaag afgenomen door Jan van der Mast.

Arie de Rooy regisseerde voor Het Getij uit Leiden 'Hier'.
Van der Mast: "Je hebt het stuk niet alleen geregisseerd, maar ook geschreven. Hoe ging dat?"
De Rooy: "Tja, ik had een stuk nodig, en de bibliotheek was dicht. Toen ben ik maar achter de computer gaan zitten en ik heb zelf iets gemaakt.
Ik ben begonnen met de namen van die twee mannetjes. Toen die had, heb ik ze met elkaar laten babbelen en daar zijn de eerste twee scênes uit ontstaan.
Toen heb ik in grote lijnen het verhaal bedacht en nog twee scênes erbij. En daarmee hebben we ons ingeschreven voor het Eenakterfestival.
Toen we hoorden dat we mee mochten doen, heb ik het in drie lange dagen afgemaakt. Het geheel eigen taalgebruik van de figuren in het stuk maakte het schrijven makkelijker."

Van der Mast: "Het doet me aan Maarten Toonder denken."
De Rooy: "Dat zegt men, ja. Ik heb wel ooit iets van Toonder gelezen, maar niet veel."
Van der Mast: "Toen ik het stuk las, leek het me vrij statisch."
De Rooy: "Het stuk is niet statisch, maar ik heb in de tekst bewust geen regie-aanwijzingen opgenomen. Als ik ga regisseren, streep ik die altijd eerst weg uit de stukken. Ik ben erg voor vrijheid in de regie. Bij het schrijven heb ik van de mise-en-scêne hooguit een vermoeden. Hoe het er uit gaat zien ligt ook heel erg aan de inbreng van de spelers als je met het stuk aan het werk bent."
Van der Mast: "De spelers zijn dus erg zelfstandig?"
De Rooy: "Ja, ik laat me graag door ze verrassen."

Reinier van Mourik en Wouter Oversluizen spelen voor Warenar uit Rotterdam 'Tabee, To en Jo'.
Van der Mast: "Jullie hebben het stuk ook zelf geschreven. Was de bibliotheek dicht?"
Van Mourik: "Naar de bibliotheek zijn we niet geweest, wel naar het Theaterinstituut. Daar hebben we video's van Snip en Snap bekeken. Op het laatst was Muizelaar echt te oud. Walden, die kleine, sleepte hem er nog doorheen. We hebben ook nog wat van hun teksten gelezen, maar we hebben besloten om toch maar geen gebruik te maken van hun grappen."
Oversluizen: "Ook Stan Laurel en Oliver Hardy waren een inspiratiebron voor ons. Toen Oliver al ziek was, gingen ze toch door terwijl het niet meer kon. Daar gaat dit stuk over."
Van der Mast: "En jullie delen de liefde voor Snip en Snap en Laurel en Hardy?"
Oversluizen: "We zijn altijd op zoek. Misschien hebben we hetzelfde gevoel voor humor ofzo."
Van Mourik: "Ik ben altijd gefascineerd geweest door duo's."
Van der Mast: "Je had eerst met een ander stuk ingeschreven voor het Eenakterfestival, een monoloog, maar die is niet uitgekozen. Toen kwam je toch weer binnen met To en Jo. Hoe zit dat nou?"
Van Mourik: Ja, dat weet ik ook niet. Ze zeiden dat ze geen stuk wilden over oude mensen, en toen hebben ze voor To en Jo gekozen...
Maar dat andere stuk, "Saakje", geschreven door Willy Hilverda en gespeeld door Julia Snel, wordt binnenkort wel opgevoerd. Eerst op het Driest festival en daarna, op 17 juni, in "Het Kapelletje" in Rotterdam.

Een verrassing

Na de interviews is er een verrassing: Jan van der Mast en Piet van der Pas lezen samen het stuk "Af en toe een uitstapje naar de werkelijkheid", geschreven door Jan van der Mast. Het stuk gaat over Ad en Bob. Bob ligt op sterven en zijn vriend Ad staat hem bij. Ad heeft meer moeite met de situatie dan Bob. Bob wil dat zijn vriend na zijn dood verder gaat met een andere partner, maar Ad wil daar nog niets van horen.
Dan worden ze gestoord door een lastige man aan de deur. Die wil absoluut van hun weten waarom er dit jaar niets spraakmakends is gebeurd in de theaterwereld. Welke antwoorden Ad en Bob ook voor hem verzinnen, hij is er niet tevreden mee.

Hier

'Hier' is een poëtisch sprookje voor mensen van vijf tot vijfennegentig. De voorstelling is gemaakt in de beste traditie van het jeugdtheater, dat wil zeggen; begrijpelijk voor kinderen, maar ook voor volwassenen aantrekkelijk. Ieder mens, van vijf tot vijfennegentig, heeft immers te maken met vriendschap en verraad, met macht en onderwerping, met bedrog en ontluistering. Voor ieder mens zijn die momenten waarop de conflicten zich aanscherpen even hevig. Er is gezocht naar een meeslepende fysieke speelstijl die de personages in de simpelheid van hun bestaan serieus neemt en hun emoties doorzichtig maakt.

De vergelijking met Maarten Toonder die al in het interview was gemaakt, klopte volkomen. Deze beide mannetjes deden in hun taalgebruik en levenswijze sterk denken aan Kweetal, de sympathieke dwerg uit de Bommelstrips. Stuin en Dalg zijn met weinig tevreden in het leven. Hun enige echte zorg is, te voorkomen dat iemand per ongeluk in het 'verdwijnpunt' terecht komt, dat niet ver van hun huisje ligt.

Wat ook zeer 'Toonderiaans' is, is het gegeven dat Stuin zelf een woord verzint, dat zich uiteindelijk tegen hem keert. Telkens als zijn vriend Dalg hem te lastig wordt met zijn gevraag, verzint hij een smoes om van het gezeur af te zijn. De ultieme smoes is: "Jij kunt dat niet begrijpen, want je bent nu eenmaal niet 'gekwikt'" Als het bedrog uitkomt, staat hun vriendschap op instorten.

Ook al bestaat het woord 'gekwikt' niet, na het zien van deze voorstelling durf ik er wel naar te raden wat het betekent. Het heeft te maken met de tweedeling in de samenleving, waarvoor doemdenkers ons waarschuwen: De wereld dreigt gesplitst te raken in mensen die toegang hebben tot informatie en mensen die dat niet hebben. De mensen die die toegang wèl hebben, zijn 'gekwikt'.
Hoe schrijnend die tweedeling is, wordt goed zichtbaar als de scheidslijn dwars door een relatie heen loopt, zoals in dit stuk.

Een goed stuk. Goed spel. Mooie muziek en leuke liedjes.

Van alle voorstellingen op het Eenakterfestival sprak deze me het meest aan!

Enkele publieksreacties

"Heel verkwikkend" "Geweldig" "Ik was blij verrast, de Nacht te ontmoeten" "Wel grappig" "Hartverwarmend" "Onwijs leuk" "Het deed me aan Bert en Ernie denken"

Tabee, To en Jo

To en Jo op hun best. Hilarische samenspraken en onovertroffen sketches. En dan... de gezellige liedjes waarbij To een aantal fantastische parodieën brengt. 1k geloof niet dat we nog veel meer moeten vertellen over deze 'Tabee, To en Jo' waarmee Warnaar en Snijders afscheid nemen van hun geliefd publiek. U huilt van het lachen.

De beide mannen die hier neergezet worden, zijn zó oud, dat je elk moment verwacht dat ze zullen omvallen. In feite is het diep triest wat er op het toneel gebeurt, maar toch werkt het op de lachspieren.

Hetzelfde geldt voor de oude Stofwijk, een man die zeer teleurgesteld is in het leven. Hoe vaker hij dat vertelt, hoe komischer het wordt.

Knap gespeeld. Een stuk met veel leuke vondsten er in. Ik mis alleen een ontwikkeling in het stuk, er zit geen verhaal in.

Enkele publieksreacties

"De ochtendgymnastiek werkte wel op de lachspieren" "Het duurde nogal" "Een prachtige, ontroerende voorstelling" "Heel knap" "Mooie motoriek" "Heel mooi, zo echt, ik werd er bijna droevig van"

Nominaties voor de Delftse Koe

Johan Verheij
Dalg in 'Hier' van Het Getij
Hanno Giethoorn
Stuin in 'Hier' van Het Getij

Jury

De deskundige jury bestond vandaag uit Simone Rooskens (actrice) en Paul van Soest (acteur).

Rooskens: "Het tweede stuk was vooral boeiend omdat ze het heel overtuigend en fantasierijk speelden. Wat ik had willen zien is de afgang van hun carriëre en dat zat er niet in."
Van Soest: "Ja, in de film van de 'Sunshine Boys' zie je ook hoe goed de act was die ze vroeger hadden. In dit stuk kun je die vergelijking niet maken."
Rooskens: "Ik vind dat je moet oppassen dat toneelspelen niet teveel in één kleur gebeurt. Ik vind het bijvoorbeeld geen gehoor als iemand de hele avond een accent nadoet. Volgens mij zou het volstaan om dat accent allen te gebruiken bij één of meer cruciale momenten in een stuk. Hier vond ik de motoriek van de oude mannen dus niet goed gedoseerd."
Rooskens: "Die echte oude man vond ik een verademing. Je zou wat mij betreft die act, dat stukje, in een museum kunnen zetten. Daar zou ik dan wel veertig minuten naar willen kijken."

Rooskens: "Het eerste stuk vonden we allebei heel bijzonder. In het midden vond ik dat het een beetje 'dipte'. Maar het ritme was zeer goed. De liedjes waren soms verrukkelijk"
Van Soest: "Na de 'dip' kwam het ook weer helemaal omhoog. Knap hoor. Vooral de energie deed het hem in dit stuk."
Rooskens: "De rol van Hanno (Stuin) is extra moeilijk, omdat de aandacht van de kijkers naar Dalg gaat."

Jury 'Delftse Koe'

Genomineerd waren:

Marie Claire ten Veldhuis
Iokaste in 'Ismene' van DUW
Raymond van der Steen
Stefan in 'Surprise, Surprise' van Helvetia
Linda Jansen
Joop in 'Surprise, Surprise' van Helvetia
Philippe
Mark in "Vogelvrij" van Climax
Mariene Winkel
Henriëtte Zondag in "Duifje Klok" van Van Lier & Kornuiten.
Thomas Maas
De professor uit 'Boven het Dal'
Daniel de Ruiter
Burgemeester Colijn uit 'De Vuurdoop' van Jeugdtheaterschool VAK
Nasim Miradi
Hilde uit 'De Vuurdoop' van Jeugdtheaterschool VAK
Johan Verheij
Dalg in 'Hier' van Het Getij
Hanno Giethoorn
Stuin in 'Hier' van Het Getij

Uitreiking 'Delftse Koe'

Wethouder van cultuur Astrid Janssen mocht uit naam van de juri bestaande uit Mieke Lelyveld (actrice, toneelschrijfster), Saskia Mees (actrice) en Mees van den Bosch (acteur/regisseur).

De winnaars waren:

Mariene Winkel
Henriëtte Zondag in "Duifje Klok" van Van Lier & Kornuiten.
Johan Verheij
Dalg in 'Hier' van Het Getij

Afsluiting

John van der Bie, voorzitter van het Eenakterfestival, sprak een slotwoord, waarin hij iedereen bedankte die aan het Eenakterfestival had meegewerkt of op en andere manier bijgedragen. Hij besloot met de woorden:

"Tot volgend jaar!"

Slotfeest met 'Voor Lief'

Gezellig napratend ging iedereen van de grote zaal naar de foyer voor het slotfeest. Net als vorig jaar had men voor het slotfeest een band uitgenodigd. Die stond al op volle sterkte te tetteren. Het was niet meer mogelijk om met iemand te praten, behalve door keihard in elkaars oor te schreeuwen. Wat sommige toneelstukken op het Eenakterfestival te weinig hadden aan volume, dat had deze muziek teveel.

Wij waren meer in de stemming om met onze toneelvrienden gezellig na te praten, dus we zijn vertrokken naar onze stamkroeg: Café 'De Klok'.

Was dit nu het einde van het Eenakterfestival?
Nee, er komt nog een masterclass...


Lees verder over de masterclass...
Terug naar Evelien's eenakterfestival 1998 pagina...
Laatste wijziging:
Mar 28 2004
© 1985-2006 E.G. Snel