Audio

Dit is het vijfde artikel in een serie over het Elektorlive-event.

1971 Elektor Edwin AmplifierElektuur (ik moet nog steeds wennen aan de nieuwe naam, Elektor) heeft in de loop der jaren heel veel audioversterkers gepubliceerd. Zelf ben ik begonnen dit blad te lezen in 1974, maar hier staat een “Edwin-versterker” uit 1971. Harry Baggen had die geleend uit de collectie van Jan Buiting om te laten zien “hoe het allemaal begon”.

Als zelfbouw-project heeft de Edwin-versterker enkele belangrijke voordelen: Er hoeft niets afgeregeld te worden en er worden geen hoge eisen gesteld aan de gelijkheid van de beide eindtransistoren. Bij kleine vermogens wordt de stuurtrap van de versterker (met een klasse-A instelling) gebruikt om de luidspreker aan te sturen, bij grote vermogens gaan de echte eindtransistoren pas meedoen… Een heel slim ontwerp!

Zelf ben ik niet zo’n versterker-bouwer. En eindversterkers bouwen heb ik zelfs nog nooit gedaan. Ik ben heel blij dat er tegenwoordig geïntegreerde eindversterkers verkrijgbaar zijn: Een flinke chip of module die je op een koelplaat schroeft, een paar condensatoren er omheen en klaar is je eindversterker!

Voorversterkers heb ik wel gebouwd. Er zijn in de winkel gewoon geen voorversterkers te koop die aan al mijn wensen voldoen. Ze schieten bijna altijd te kort op het punt van de beschikbare ingangen: Ik wil kunnen kiezen uit heel veel signaalbronnen: Tuner, TV, CD-speler, pick-up, cassettedeck(s), MP3-speler, computer(s) enzovoort. En ik wil het gekozen signaal ook doorsturen naar andere kamers, zodat je, als je door het huis loopt, overal hetzelfde programma kunt blijven volgen. Tja, mijn huizen liggen altijd vol met kabels, waarmee alles aan elkaar geknoopt is.

Mijn belangstelling ging bij deze stand dan ook niet uit naar de versterkers, maar naar de man die er achter stond: Harry Baggen, hoofdredacteur van Elektor en al sinds acht jaar mijn tweede werkgever (of mijn belangrijkste klant) voor mijn free-lance vertaalwerk. Dit was de eerste keer dat we elkaar in levenden lijve ontmoetten! Voor mij persoonlijk was dit één van de hoogtepunten van deze dag…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *